skip to Main Content
+421 915 891166 info@kerekasztal.org
Pozitív Jelzés A Közösség Felé – December Nyolcadikán Magyar Tanács

Pozitív jelzés a közösség felé – december nyolcadikán Magyar Tanács

A szlovákiai magyar társadalom frusztráló időszakon van túl. A nagykoalíciós tárgyalások eredménytelenül végződtek és két magyar blokk indul a választásokon, ennek hatására pedig tovább fokozódhat a társadalom passzivitása és a közügyektől való elfordulás mértéke is növekedhet.

Az elmúlt hónapok politikai fejleményei hozzájárultak a pesszimista hangulat felerősödéséhez, a folyamat szélsőséges esetben a kisebbségi parlamenti képviselet teljes elvesztésében is kicsúcsosodhat. A szlovákiai magyarság így kiszorulhat arról a fórumról, ahol a legtöbbet lehet tenni magyar vonatkozású ügyekben, egyben egy olyan hatalmi vákuumban találhatja magát, amelyben a sorsunkról mások döntenek a fejünk felett. A következő hónapok minden bizonnyal a politikai mobilizálásról szólnak majd. Emellett azonban kulcsfontosságú, hogy ne csak rövid, de hosszú távon is képesek legyünk keretbe foglalni a tennivalókat és jövőképet alkotni. A Magyar Tanács meghirdetésével a Kerekasztal az első lépést kívánja megtenni a hosszú távú intézményesedés útján.

A rossz közhangulat egyik, de nem egyetlen oka, hogy a társadalmi és a politikai kezdeményezések eltávolodtak egymástól, irányt tévesztettek, alig maradtak közös fórumok és témák. Végeredményben a politikát távolinak érezzük, a civil szervezetek hangja pedig gyakran nem hallatszik el a döntéshozókig. A Magyar Tanács ambíciója, hogy létrejöjjön egy olyan, hosszú távon működőképes intézmény, ami új szintre emeli a társadalmi párbeszédet, láttatja, hogy az ideológiai és világnézeti különbségek ellenére is vannak közösen képviselhető és felvállalható témák és a parlamenti képviselet hiánya esetén legalább részben meg tudja valósítani a „magyar” hang hallatását Szlovákiában. Egy hasonló, hatékony kezdeményezés csak akkor látja el jól a feladatát, ha többpárti konszenzus előzi meg az előkészítését, a legelső lépést azonban most kell megtenni – egy olyan időszakban, mikor a politikát figyelő, de attól elforduló nyilvánosság pozitív gesztusokra vágyik és egyértelmű jelzéseket vár a közösség tekintélyes képviselőitől.

A Kerekasztal által szervezett tanácskozás színhelye Érsekújvár, időpontja december 8. Az eseményre való regisztrációra a https://magyartanacs.sk/regisztracio/ linken van lehetőség, a találkozóra minden civil szervezetet és érdeklődőt szeretettel várunk!

A Magyar Tanács vasárnap, egy nappal a Kerekasztal éves konferenciája után kerül megrendezésre, melyen a civil szervezeteket tömörítő társulás munkájáról, lehetőségeiről, az aktuális és közelgő problémákról (mint a népszámlálás és a kisebbségi jogi státusz) is szó esik.

A Magyar Tanács programja

2019. december 8., vasárnap, Érsekújvár, Csemadok Ház

9.00–9.30 Regisztráció, a megbeszélés kezdete

9.30–9.50 A magyar politikai képviselet állapota és fejlődése (Rákóczi Krisztián, az NPKI kutatója)

9.50–10.00 A Magyar Tanács és közéleti kiugrási pontjaink (Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője)

10.00–10.15 Merre tovább szlovákiai magyar politika? – vitaindító (Öllös László politológus)

10.15–12.00 Vita és beszélgetés

12.00 – Záródokumentum elfogadása

13.00 – Ebéd, a tanácskozás zárása

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top