skip to Main Content
+421 915 891166 info@kerekasztal.org
Nyelvében él A Národnostná Menšina – Kiállítás A (cseh)szlovákiai Kétnyelvűségről

Nyelvében él a národnostná menšina – kiállítás a (cseh)szlovákiai kétnyelvűségről

Először a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szombati, IV. országos konferenciáján, Diószegen mutatták be azt a kiállítást, mely a Csehszlovákiában, illetve Szlovákiában alkalmazott kétnyelvűség történetével, a nyelvhasználati jogokkal és azok vizuális megjelenésével foglalkozik. A gyűjtemény hamarosan újabb településeken is bemutatásra kerül.

A kiállítás kurátora Orosz Örs, a tartalmi rész Horony Ákos és Szalay Zoltán jogászok, illetve Popély Árpád és Simon Attila  történészek munkája. Rendezője a Fórum Kisebbségkutató Intézet, társszervezőként a Károly Egyetem történeti-földrajzi tanszéke is hozzájárult a kivitelezéshez. Az összegyűjtött anyag tizenhét szöveges panelt és huszonkét kiállítási tárgyat foglal magában. Köztük a legnagyobb érdeklődésre a korabeli többnyelvű feliratok és útjelző táblák mellett az a közlekedési tábla tarthat igényt, melyet októberben a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom önkéntesei állítottak fel Dunaszerdahely közelében, de azt alig egy nap múlva eltávolították helyéről. A Szlovák Közútkezelő Vállalat dunaszerdahelyi központja most a Fórum Kisebbségkutató Intézet kérésére a kiállítás rendelkezésére bocsátotta az eltávolított táblát, így azt a nagyközönség is megtekintheti.

A kiállítással a szervezők szeretnének rámutatni arra, hogy a huszonegyedik század Szlovákiájában tiltottnak vagy természetellenesnek tűnő nyelvhasználati szokások kilencven éve még teljesen hétköznapi dolognak számítottak.

A bemutatott anyagot a szervezők több helyütt is kiállítják. Néhány helyszín és időpont ugyan már le van kötve, de szeretettel várják a meghívásokat más községektől és városoktól is. Legközelebb pénteken, december 16-án, Pereden lehet látni a tárlatot, január első hetében pedig Farkasdon találkozhatunk a kiállítással. A pozsonyi Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében, Komáromban a Selye János Egyetemen, Prágában a Károly Egyetemen, Szegeden, Szepsin és Kassán is megtekinthető lesz a gyűjtemény 2012 folyamán.

„Nyelvében él a nemzet” – A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011)

This Post Has One Comment
  1. […] Diószegen mutatkozott be először a Nyelvében él a národnostná menšina, A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011) című, a Fórum Kisebbségkutató Intézet által rendezett kiállítás, melyet Petőcz Kálmán és Orosz Örs nyitottak meg. A kiállítás a kisebbségek nyelvhasználati jogaival foglalkozik Csehszlovákiában, illetve Szlovákiában, mindezt pedig gyakorlati példákon – például korabeli táblákon – illusztrálja. A kiállítás része az a kétnyelvű útjelző tábla is, melyet Dunaszerdahely mellett állítottak fel a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái, majd a közútkezelő vállalat alkalmazottjai azt eltávolították. A kiállítás anyaga a honlapunkon is megtekinthető. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top