skip to Main Content
+421 915 891166 info@kerekasztal.org
Nem Született érdemi Döntés Strasbourgban
Nem született érdemi döntés Strasbourgban

Nem született érdemi döntés Strasbourgban

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata 2010-től aktívan segíti a Fico-féle szlovák állampolgársági törvény alkalmazása következtében sérelmet szenvedett személyeket, illetve figyelemmel kíséri az ügyük alakulását. Kiemelt figyelemmel kísértük a Lomnici Zoltán által képviselt Dolník Erzsébet és Fehér István Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott beadványait is. Mint az ismeretes, e beadványokat a Bíróság 2013. június 4-én elutasította.

A Jogsegélyszolgálat fontosnak tartja kiemelni, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága e döntésével nem hozott, nem hozhatott érdemi döntést a szlovák állampolgárság elvesztése kapcsán. A Bíróság kizárólag az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogok megsértése kapcsán bír joghatósággal, az „állampolgársághoz való jogot” az Egyezmény nem tartalmazza.

A Bíróság döntésében hangsúlyozza, hogy csakis akkor foglalkozhatna érdemben a szlovák állampolgárság elvesztésével, ha az állampolgárság megszűnésére a hatályos szlovákiai jogszabályokkal ellentétesen, azaz „önkényesen” került volna sor, és ez sértené a magánélethez való jogot. A Bíróság ennek kapcsán megállapítja: a panaszosok „úgy döntöttek a magyar állampolgárság megszerzése mellett, hogy tudatában voltak a szlovák jog értelmében előálló következményeknek. Így az alkalmazandó jogszabályok szempontjából nem önkényesen tagadták meg tőlük a szlovák állampolgárságot”. A Bíróság 2013. június 4-i döntése tehát arról szól, hogy Dolník Erzsébet és Fehér István szlovák állampolgársága a Fico-féle törvénnyel összhangban szűnt meg, miközben e törvény állampolgárság megszűnésére vonatkozó részeit nem vizsgálta, nem vizsgálhatta.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata bízik abban, hogy az ügy kapcsán Szlovákiában előbb-utóbb a nemzetközi fórumoktól függetlenül is érvényesül majd az alkotmány betűje és szelleme, valamint az az erkölcsi minimum, hogy az egész életük során Szlovákiában élőknek legalább annyi joguk van a szlovák állampolgárságra, mint az olyan, Szlovákiában sohasem járt személyeknek, akik néhány éve ezrével szereztek szlovák állampolgárságot.

SZMK Jogsegélyszolgálata

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top