skip to Main Content
+421 915 891166 info@kerekasztal.org
Dinamikusabbá Válik A Kerekasztal (a Decemberi KB-ülés összefoglalója)

Dinamikusabbá válik a Kerekasztal (a decemberi KB-ülés összefoglalója)

December kilencedikén ülésezett a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Koordinációs Bizottsága, az éves konferenciáját követően először találkoztak a civil szervezetek képviselői. A megbeszélésen főként szervezési kérdésekről esett szó, a konferencia eseményeinek és a magyar közösség előtt álló kihívások fényében.

Az éves konferenciának megvannak a maga tanulságai. Viszonylag alacsony részvételi aránnyal zajlott, ami elsősorban annak köszönhető, hogy nem voltak olyan központi témák, amelyek a választásokkal teli évben képesek lettek volna érezhető visszhangot kiváltani, 2014 második felében visszaesett az országosan érezhető magyar civil aktivitás. Emellett a visszajelzések azt mutatták, szükségessé vált átgondolni, mi a Kerekasztal feladata, a szerveződés milyen módon folytathatja a jövőben a hatékony érdekérvényesítést.

Az aktivitásokat tekintve a konferencián három konkrét igény is megfogalmazódott. A Kerekasztal részéről láthatóbban, közérthetően kell felvállalni az oktatási és a kulturális témákat. Emellett a lehetőségeinken belül új lendületet kell adni a kétnyelvűségi aktivitásoknak.

Oktatási téren az egyeztető szerep aktív felvállalására van szükség. A Kerekasztalnak megvannak az eszközei arra, hogy minél több szereplőt bevonjon az egyeztetésbe, vagy a koordinációs bizottsági üléseken, vagy külön találkozókon, miközben aktívan a köztudatban tartja az oktatásügy problémáit. Iskoláink sorsáról, az oktatásügy problémáiról ugyanis a közbeszédben nagyon kevés szó esik.

Kulturális területen felállt és egyeztetett is egy bizottság, amely összegzi a Kerekasztal korábbi koncepcióit, majd kialakít egy olyan támogatási rendszert, ami hosszú távon is rendezheti a szlovákiai magyar civil szférával kapcsolatos finanszírozási problémákat. A Kerekasztalnak lehetősége van arra, hogy ezeket az elképzeléseket eljuttassa a megfelelő fórumokra.
A kétnyelvűség kapcsán azt kell elérni, hogy ismét felélénküljenek a témával foglalkozó civil mozgalmak. A bátorítás mellett a magyar nyelvhasználat felé vezető út sok esetben azzal kezdődik, hogy a megfelelő fórumokon kell felvetni a problémát. Emellett meg kell mutatni a jó példákat és az eredményes akciókat, továbbá fel kell vállalni a szakmai alapú munkát, azaz a releváns felmérések elkészítését. Különösen fontos ez a vállalkozói szférában, ki kell számlázni, mit is jelent a kétnyelvűség alkalmazása a gyakorlatban az egyes vállalkozásoknak.

A Kerekasztal jövőbeni szerepét a saját aktivitása mellett legalább annyira meghatározza, hogy mit tesznek a civil szervezetek. A szlovákiai magyar civil életbe vissza kell hozni a pezsgést, erre egy jó alkalom a havi rendszerességgel egyébként is összehívott Koordinációs Bizottság. A részvételt és az információcserét ki kell nyitni az érdeklődő nyilvánosság, az aktivisták számára. Emellett bátorítani kell a problémák megfogalmazását és a felvetését, hogy a Jogsegély is végezhesse a saját feladatát.
A következő ülésre január 13-án, 10:00 órakor kerül sor Somorján.

This Post Has One Comment
 1. Sziasztok!!! Tudom nem a témához tartozik, de azért leírom.

  Talán lesznek közöttetek olyanok, akik úgy gondolják, hogy az itt leírtak nem fedik a valóságot, hogy lehúzás, stb.. Mert a síklátásúak nem veszik észre az ebben rejlő lehetőséget, a pénzt. Azt gondolják, hogy ez lehúzás, hogy elveszik a pénzeteket, hogy becsapnak. De kérdem én: mi a lehúzás, mivel csapnak be, és hogyan veszik el a pénzeteket? Hiszen nem kell semmit befizetnetek, nem kell semmit megvennetek, stb. Itt csak pénzt kaptok, ha rászántok erre a munkára napi pár órát. Nem milliókat ígérek, de aki jól végzi dolgát, az hazaviheti a nyugati országokban elért jövedelmet.

  Gondolom Ti is pénzből éltek… Segélyből, vagy fizetésből. De egy dolog állandó:
  Mindig több pénz kell. Akartok Ti is pénzt keresni rész/másodállásban?
  (akár diákok is csinálhatják, nyugdíjasok, és külföldön élők is)
  Kis-és középvállalkozások, magyarul boltokat/üzleteket kellene berögzíteni a rendszerünkbe (bolt neve, címe). Ehhez szükséges számítógép, illetve okos telefon.

  Cégünk 23 országban van jelen, több mint 600 munkatársunk van Magyarországon.
  Biztos megélhetést, magas fizetést tudnak elérni a nálunk dolgozó személyek.
  Személyesen nem kell senkit felkeresni. Nem kell csodabogyót árulni, és házalni sem kell.
  A fizetést tekintve, pedig az általad berögzített boltok havi forgalmának a 1,5%-a.

  Fontos! Az adatrögzítős munkára az alábbi linken tudsz jelentkezni:
  A magyar nyelvet kiválasztva tudod a magyar nyelvű jelentkezési oldalunkat kiválasztani.
  (az itt megadott névvel, e-mail címmel tudsz a későbbiekben belépni az adatrögzítős munkára)
  http://www.weeconomy.com/5555281937940710
  Ha valamiért a fenti link nem működne (pl.: Opera, Safari,) akkor az alábbi linket tudja használni:
  http://weeconomy.com/37940710

  Ezt követően töltsd le a weeApp-ot Google play/AppStore-ból, és kezdj el dolgozni PC-n vagy telefonon.

  Nem hiszel ebben? Supershop, Tesco card, Dm card, stb.. hasonlóképp működik.
  Csak ott 200ft=1 pont. Számolj utána, melyik kártyával kapsz vissza több pénzt?!
  Nem hiszel ebben? Regisztrálj be ingyenesen, és próbáld ki!
  Ha működik, add tovább ismerőseidnek, hogy Ők is ezzel vásároljanak.

  További információ: +36706062312

  Jelentkezz/regisztrálj (név,email) a linken, és oszd meg ezt, hogy más is keressen pénzt az ingyenes regisztrációval. (Díjmentes regisztrációra: 2015.április, 30.-ig van lehetőség)
  Videósegítség a regisztrációhoz, és egy bolt felvitele (példa) a Weeconomy-ba:
  https://www.youtube.com/watch?v=fDMfWcK6oD8
  Blogom hasznos infókkal, bővebb leírással:
  http://flexwee2014.blogspot.hu/

  Köszönöm figyelmedet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top