skip to Main Content
+421 915 891166 info@kerekasztal.org

Kerekasztal évösszegző: nem tétlenkedtünk 2011-ben

Tartalmas és produktív évet zárt 2011-ben a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. Sikerült lefolytatni egy komoly médiafigyelmet keltő népszámlálási kampányt, véleményezni a kisebbségek szempontjából kulcsfontosságú szlovákiai törvényeket, új tervezeteket alkotni, a Jogsegélyszolgálat pedig több panaszosnak is segíteni tudott jogi tanácsaival.

Az év legfontosabb eseményének a felvidéki magyarság szempontjából a népszámlálás számított. A Kerekasztal népszámlálási kampányával és ehhez kapcsolódó aktivitásaival mindent megtett annak érdekében, hogy minél többen vallják magukat magyar nemzetiségűnek az íveken. A kampány sikeresnek minősíthető (a részleteket mellékelt prezentációnkban olvashatják az érdeklődők), de mivel az eredmények kihirdetése csúszik, máig nem tudjuk, miként alakult a felvidéki magyarság lélekszáma.

Bővebben

Bemutatták a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet a Kerekasztal konferenciáján

Hetvennél is több civil szervezet részvételével valósult meg szombaton Diószegen a Tevel szállodában a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája. A megbeszélés fő témáját a szervezet jogászainak nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezete adta, kiosztották a Civil Társadalom Fejlesztéséért Díjat, és bemutatásra…

Bővebben

Civil siker: Nem változik a 2%-os törvény

A 2%-os adótörvény tervezett módosítása miatt emelték fel hangjukat a civil szervezetek. A tervezett módosítás a jogi személyek jövedelemadója százalékos adófelajánlásának lehetőségét fokozatosan csökkentette volna. A kormány tervei szerint a mostani 1,5%, ill. 2% három évente 0,5%-kal csökkent volna. 2018-ban a jogi személyek már csupán 0,5% adófelajánlást tehettek volna.

Bővebben
Back To Top