skip to Main Content
+421 915 891166 info@kerekasztal.org
A Híd-MKP-Kerekasztal Találkozóról és Előzményeiről

A Híd-MKP-Kerekasztal találkozóról és előzményeiről

Hétfőn az előzetesen kisebbségi minimumnak hívott dokumentum ügyében egyeztetett egymással az MKP, a Híd, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának küldöttsége. Miért volt szükség erre a lépésre, mik a Kerekasztal szándékai?

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, mint a helyi magyar szervezetek érdekérvényesítő fóruma, hangsúlyosan céljának tekinti a civil szervezetek érdekképviseletét. Ennek több dimenziója is van: szervezeteink számára az egyik legfontosabb, hogy lassítsuk, vagy akár meg is állítsuk az asszimilációt. Ez a probléma rendkívül szerteágazó és bonyolult, ráadásul meglehetősen ambíciózus célnak számít.

A Kerekasztal következő évei többek között arról fognak szólni, hogy a civil szférát, átvett értelmeben pedig az egész szlovákiai magyar közösséget összefogjuk ezt a célt követve. Nem szándékozunk csak nagyívű kijelentések és deklarációk terén maradni, érdemi munkát szeretnénk végezni, valamint olyan javaslatokat megfogalmazni – tagszervezeteink és partnereink bevonásával -, melyek javítanak a régiók helyzetén, a felvidéki magyarok státuszán és megítélésén, összességében pedig ahhoz vezetnek, hogy a magyar közösség megbecsült és elismert részévé váljon a szlovákiai társadalomnak.

Ezt a gondolatmenetet követve jutottunk el a szlovákiai magyarok által választott, így a közösség szavát képviselő pártokhoz és azok szerepéhez a folyamatban. Az MKP és a Híd azon intézmények, melyek a szlovák nyilvánosság előtt képviselik a közösségi ügyeket, politikusaik pedig megnyilvánulásaikkal befolyásolják a többségi társadalom véleményét rólunk, a közösségről. Felhívják a figyelmet a problémákra, közvetítik azokat, végül pedig politikai eszközökkel is képesek átültetni olyan megoldásokat, melyekre a civil szervezetek és érdekszervezetek státuszukból és eszközeikből adódóan képtelenek.

A szlovákiai magyar minimumcsomag megfogalmazásával el szeretnénk érni, hogy a nemzeti megmaradásunkat és fejlődésünket érintő alapkérdésekben, problémákban az MKP és a Híd közös platformot képviseljen, méghozzá következetesen. Nem megoldásokról, hanem irányelvekről van szó. A közös célnak magától értetődőnek kellene lennie, az utóbbi időben viszont a torzsalkodások miatt jelentősége háttérbe szorult a személyes és pártkonfliktusok rovására. Mára pedig közösségünk olyan helyzetbe került, hogy a szlovák társadalom értetlenül figyeli a jogkövetelésre és jogbővítésre irányuló törekvéseket. Ez egy súlyos probléma, megoldásának egy szelete pedig a pártok hozzájárulásában rejlik.

A Kerekasztal által meghatározott minimumjavaslatot ide kattintva lehet elolvasni.

Kisebbségi Minimum

Tokár Géza

This Post Has 3 Comments
 1. “A szlovákiai magyar kisebbség a magyar nemzet része.”
  Ezzel a kijelentéssel kezdődik a szlovákiai magyar kisebbségi minimumnak azon része, mely a szlovákiai magyarokat definiálja. Az idézett kijelentéssel (meghatározással) kapcsolatban szeretném felhívni a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tagjainak, illetve az itt fórumozóknak a figyelmét Lendvai L. Ferenc (szerintem) kitűnő írására, mely az Igazi tragédia címmel a galamus.hu oldalon jelent meg.
  Idézem a cikk alapvető gondolatát:
  “Trianonban valójában az a magyar tragédia került napvilágra, hogy 1848-49 hősies erőfeszítései után, az 1867-től kezdődően elkövetett hibák és bűnök miatt, nem tudtunk megvalósítani egy igazi polgári társadalmat és polgári nemzetállamot. Ez az igazi trianoni tragédia. Ennél nagyobb tragédia talán már csak az, hogy az ország azóta sem tud rádöbbeni a valóságra, és szembenézni a tényekkel. Még ma is azt hiszi például, hogy a nemzet mintegy naturálisan a közös nyelven és kultúrán alapul, nem pedig az együttélő állampolgárok közös, tudatos politikai szolidaritásán.”
  Nomármost, ha Lendvai L. Ferencnek igaza van, akkor a bevezetőben idézett kijentést így kellene megfogalmazni:
  “A szlovákiai magyar kisebbség a szlovák nemzet része.”
  Azt hiszem, ezen a lehetőségen is elkellene gondolkozni.
  ————————
  [Lendvai L. Ferenc írása itt érhető el: http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=144822:az-igazi-tragedia&catid=47:cslendvailferenc&Itemid=75%5D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top