Július, 2013. VII. 2. – KB ülés

Július, 2013. VII. 2. – KB ülés

A Kerekasztal KB aktuális ülésére július 2-án került sor. A civil ernyőszervezet munkájának áttekintése mellett kiemelt téma volt a kormányhivatalban a kisebbségi kormánybiztos távozásával összefüggő intézményi és személyi változások. A bizottság tagjainak véleménye szerint megengedhetetlen, hogy a kisebbségi intézményvezetők helyzete ne a szakmai teljesítménytől, hanem a politikai széljárástól függjön. Különösen aggasztó az Ifjú Szívek igazgatójának leváltása, melyre a magyar közösséggel történő konzultáció nélkül került sor és amely döntés által a szlovákiai magyar kultúra lényege sérült.

Az ülésen döntés született arról, hogy a Kerekasztal találkozót kér Robert Fico kormányfőtől. Az egyeztetésen céljaink szerint konzultációra kerülne sor a magyar közösséget érintő legaktuálisabb kérdésekről, elsősorban a kisebbségi kulturális támogatási rendszer reformjáról, a támogatások jövő évi keretösszegéről, illetve az új kormánybiztos kompetenciáiról. A Kerekasztal önálló javaslatot készített a kulturális támogatások reformját előkészítő kormányhivatli munkabizottság, ezt a koncepciót kívánjuk a miniszterelnökkel ismertetni.

A hónap folyamán Szlovákiába jön az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet főbiztosa, Knut Vollebaek. Ahhoz, hogy a szlovákiai magyarság érdekei érvényesüljenek, intenzív szakmai egyeztetésre van szükség. A Kerekasztal a főbiztossal történő találkozóra a vasúti kétnyelvűség és a kisebbségi intézmények helyzetét feltáró jelentésekkel készül.

Ethics Policy

Ethics Policy - Text