Mennyiből mennyit

Mennyiből mennyit
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala dokumentáció céljából egy helyen gyűjti össze az összes 2012-es kisebbségi támogatásokkal foglalkozó írást.

A kormány minden évben a kisebbségi kultúra támogatására elkülönít egy nagyobb összeget. Ebből a pénzből az arra pályázók, a kisebbségi kultúrával összeköthető tevékenységekre, úgy mint rendezvényekre, ünnepségekre, a kisebbségi kultúrát őrző, az megismerését gyarapító projektekre, valamint nyomtatott és internetes kiadványokra lehet pályázatokat benyújtani. A 2012-es évben a kisebbségi támogatások megítélése és kiosztása körül is furcsaságok tapasztalhatóak – utólagos pénzek odaítélése, a támogatások folyósításának.
A 2012-es évben internetes kiadvány, illetve portál támogatására összesen 34 kérvény érkezettbe. A bizottságok ebből összesen 17 esetben hagyott jóvá támogatás. Öt hírportál, három regionális hírportál, több információs, tájékoztató, kultúrával, művészettel illetve kettő az oktatással összeegyeztethető weblap, illetve egy blogportál.

Az alábbi táblázatban a hivatal által jóváhagyott portálokat láthatjuk, hogy mennyi támogatást igényeltek és hogy végül mennyi támogatást ítéltek meg egy-egy projektnek.

weblap/portál igényelt összeg odaítélt összeg
ujszo.com 33.696 € 10.000 €
bumm.sk 40.000 € 4000 €
parameter.sk 40.000 € 30.000 €
szabadujsag.sk 7200 € 400 €
televizio.sk 40.000 € 22.900 €
ipolymente.eu 12.160 € 3000 €
rozsnyovidek.sk 12.520 € 3500 €
zoboralja.sk 8000 € 2500 €
baratno.com 31.000 € 22.000 €
roviga.palocvidek.sk 11.670 € 2500 €
pozsonyikifli.sk 20.000 € 8000 €
rovart.com 32.000 € 12.000 €
memosaic.sk 28.000 € 20.000 €
galerialimes.sk 1920 € 1500 €
katedra.sk 32.000 € 5000 €
kabocalap.com 9600 € 2000 €
korkep.sk 12.000 € 500 €

Megjegyzendő, hogy a projektek száma nem végleges, ugyanis a támogatásokra való igény beadása után, az ezeket összegző listán szereplő támogatásra jóváhagyott projektek közül, volt ami utólagosan is nyert el támogatást ami igen zavaró. Tehát a támogatást kapott weboldalak, portálok száma még változhat.

Paraméter

A nagyobb összegű támogatások górcső alatt viszont eltérő képet mutatnak, már csak a táblázatban összehasonlítva is, de azon túl is. A parameter.sk a portál kétnyelvűsítésére igényelt támogatást. Ebből az összegből csupán 3000€ az amit a fordítók részére kértek. Olyan tételekre mint a grafikai munka 5400€-t igényelt a portál, holott a szlovák felület egy az egyben a magyar másolata. Ugyanakkor az itt megjelenő cikkek sem a megjelenő magyar cikkek szlovákra fordított verziói, hanem a SITA-tól kerülnek átvételre, egy az egyben. Lényegében egy zsebből is megoldható kiegészítésről van szó.

Emellett a technikai háttér támogatásra hosting stb. két ízben történik igénylés (gyakorlatilag csak átfogalmazva!) előbb egy 3600€-s majd még külön egy 7500€-s tételben is, amibe még egyéb kiadások is kerültek (mik ezek az egyéb kiadások?). A dolog érdekessége, hogy 20€-s domain mellett, a mai piaci árakat szemelőt tartva, plusz a parameter.sk hosting szolgáltatója által kínált legdrágább csomag, ami  egy évre 3000 €, a weboldalra költött éves technikai költség meg sem közelíti a pályázatban feltüntet. Egy szlovákiai hírportál tárhely igényel nem lehet ekkora, hacsak nem több tíz évnyi írott példányai digitalizált változatát kívánja tárolni, (ez legfeljebb az  az Új Szó esetében merülhet fel).

Új Szó

A szintén a Brainsum, s.r.o.által készített ujszo.com és a parameter.sk ugyanakkor komoly hasonlóságot mutat, így a  Petit Press, a. s. által készített pályázaton feltüntetett 7000 € sok ahhoz képest, hogy nem egy vadonatúj dizájnt és struktúrát kellett elkészíteni és leprogramozni, hanem egy már meglevő lett átalakítva. A két oldal struktúrája gyakorlatilag megyegyezik ahogy az a fenti képen is látható. Különbség csupán annyi van, hogy egyes modulok más funkcióval bírnak (pl. Új szó stúdió és a Paraméter Bulvár). A két oldal közti strúktúrális, vagy dizájn beli különbség, elhanyagolható.

struktura.jpg ujszo_para3.jpg ujszo_para.jpg

Memosaic

memosaicsk.pngA televízió.sk-val egyetemben a másik nagy nyertese e kategóriának. (Az ujszo.sk és bumm.sk összesen nem kaptak akkora támogatást, mint a fenti két oldal külön-külön.) A Memosaic esetében ráadásul egy zöldmezős projektról beszélhetünk, ami néhány hónapja indult útjára, s a megítélt támogatás összegéhez képest felháborítóan gyenge  – mindössze egy funkciója van, egy szűrő segítségével vizuálisan jeleníti meg a magyarok lakta helyiségeket Szlovákiában. A memosaic.sk költségvetési tételei közt furcsán nagy összeg: 2500€ szerepel dizájn címszó alatt, ami a megjelenő minimalisztikus vizuált látva erősen túlárazott, valamint 5985€ szerkesztésre – holott az oldalon semmilyen tartalom nem található.

NetBarátnő

A baratno.com esetében, a webhostingért igényelt összeg szintén feltűnően magas, megegyezik a parameter.sk által kért összeggel. Ilyen magas hosting költség mellett nem lehet könnyű üzemeltetni egy ilyen nem éppen első vonalbéli portált, pláne, hogy a portál által használt hosting szolgáltató (pipni.cz), legdrágább hosting szolgáltatása is csak 15 €/hó az még így is csak 192 €/évre jön ki.
Pozsonyikifli
A pozsonyikifli.sk (bratislavskerozky.sk) projektében az említett weboldal fejlesztésére és kétnyelvű üzemeltetésére igényelt támogatást a pályázó Pozsonyi Kifli társulás. Összesen 8000€ támogatást ítéltek meg a portálnak, a weboldal január elejéig üresen pangott – sőt már 2011-ben is kapott 5000 € támogatást, pedig akkor még nem is létezett.

A kisebb összeget elnyerő projektek között is akad pár esetlen. Az egyik legjobb példa a ROVIGA társulás által pályázott, tulajdonképpen a palocvidek.sk bizonyos fokú fejlesztésére kitalált projekt. Az eredmény egy már meglevő weblap része – csak egy a palocvidek.sk oldal alján levő linkről érhető el. A fő oldalon semmi nem utal arra, hogy léteik ez a videó tár. A mellékelt képen pedig látható, hogy a 2500€-s projekt eredménye egy strutúrálatlan lap. Az úgynevezett videogaléria, pedig nélkülöz mindenféle rendszert, címet, címkét vagy keresőt.

roviga.png roviga_Videogaleria.png

A kisebbségi kultúra támogatására fenntartott keret webes projektekre kiutalt részét egészében vizsgálva, sok a hiányosság a projektek kivitelezésében, vagy épp létjogosultságukban. Egyes projektek esetében érezhető a politikai hátszél, ugyanakkor a kisebbségi kormánybiztos nem bizonyított elfogulatlanságáról.


források: dotacie.vlada.gov.sk, crz.gov.sk

Az írás a felvidéki blogon jelent meg 2013. január 9-én.

Ethics Policy

Ethics Policy - Text